Skip to content
Trang chủ » Zelf Lavendelolie Maken: Eenvoudige Stappen Voor Een Ontspannende Geur

Zelf Lavendelolie Maken: Eenvoudige Stappen Voor Een Ontspannende Geur

Lavendel olie maken voor lavendelzalf

Zelf Lavendelolie Maken: Eenvoudige Stappen Voor Een Ontspannende Geur

Lavendel Olie Maken Voor Lavendelzalf

Keywords searched by users: zelf lavendelolie maken pure lavendelolie maken, zelf lavendel spray maken, lavendelolie maken met alcohol, lavendel essence maken, lavendel zalf maken, etherische olie maken, lavendel water maken, lavendel geurstokjes maken

Zelf Lavendelolie Maken: Een Complete Gids

Lavendelolie is een veelzijdige etherische olie die bekend staat om zijn ontspannende en kalmerende eigenschappen. Het wordt niet alleen gebruikt in de aromatherapie, maar ook in huidverzorgingsproducten, schoonmaakmiddelen en zelfs in de keuken. Hoewel je lavendelolie gemakkelijk kunt kopen in winkels, is het ook heel eenvoudig om het zelf thuis te maken. In dit artikel zullen we je stap voor stap begeleiden in het proces van het maken van lavendelolie, en we zullen ook de voordelen, toepassingen en veiligheidsmaatregelen bespreken.

Wat is Lavendelolie?

Lavendelolie wordt gewonnen uit de bloemen van de lavendelplant, ook wel Lavandula angustifolia genoemd. Het is een kleurloze olie met een karakteristieke geur die bekend staat om zijn ontspannende en rustgevende werking. Lavendelolie bevat verschillende verbindingen, zoals linalool en linalylacetaat, die verantwoordelijk zijn voor de geur en de therapeutische eigenschappen.

Deze etherische olie heeft een lange geschiedenis van gebruik in diverse culturen. Het werd al gebruikt door de oude Egyptenaren, Romeinen en Grieken vanwege zijn heerlijke aroma en therapeutische eigenschappen. Tegenwoordig is lavendelolie nog steeds een populaire keuze in de aromatherapie vanwege de vele voordelen die het biedt.

Waarom Zelf Lavendelolie Maken?

Er zijn verschillende redenen waarom je ervoor zou kunnen kiezen om zelf lavendelolie te maken. Ten eerste is het een kosteneffectieve optie. Commercieel verkrijgbare lavendelolie kan behoorlijk prijzig zijn, vooral als je deze regelmatig wilt gebruiken. Door zelf lavendelolie te maken, kun je geld besparen en een grotere hoeveelheid olie produceren.

Ten tweede kun je met zelfgemaakte lavendelolie de kwaliteit en puurheid ervan controleren. Veel commerciële oliën worden verdund met andere oliën of bevatten synthetische geurstoffen. Door zelf lavendelolie te maken, kun je er zeker van zijn dat je een pure en onverdunde olie krijgt, zonder toevoegingen.

Tot slot kan het proces van het maken van lavendelolie erg ontspannend en rustgevend zijn. Je kunt genieten van de geur van verse lavendelbloemen terwijl je de olie bereidt en je kunt een gevoel van voldoening ervaren wanneer je het eindproduct in handen hebt.

Benodigdheden voor het Maken van Lavendelolie

Voordat je begint met het maken van lavendelolie, moet je ervoor zorgen dat je alle benodigde materialen bij de hand hebt. Hier is een lijst van de benodigdheden:

 • Verse lavendelbloemen
 • Pure draagolie, zoals olijfolie of jojobaolie
 • Pot of fles met een strak deksel
 • Fijnmazige zeef of kaasdoek
 • Glazen flesjes of potjes om de lavendelolie in te bewaren
 • Etiketten om de inhoud en de datum van de olie aan te geven

Zorg ervoor dat je verse lavendelbloemen gebruikt die net zijn bloeien en op hun hoogtepunt zijn. Dit zorgt voor een betere kwaliteit en een sterkere geur van de resulterende olie.

Stappen voor het Maken van Lavendelolie

Nu je alle benodigdheden hebt verzameld, kun je beginnen met het maken van lavendelolie. Volg deze eenvoudige stappen:

 1. Pluk de lavendelbloemen van de stelen en verwijder eventuele bladeren of onzuiverheden.
 2. Was de bloemen voorzichtig met water om vuil te verwijderen.
 3. Laat de bloemen drogen op een schone handdoek, zodat overtollig vocht verdampt.
 4. Vul de pot of fles voor de helft met de gedroogde lavendelbloemen.
 5. Giet de draagolie over de lavendelbloemen totdat ze volledig bedekt zijn.
 6. Sluit de pot of fles goed af met het deksel.
 7. Plaats de pot of fles op een warme, zonnige plaats en laat deze 4-6 weken trekken.
 8. Schud de pot of fles dagelijks om de oliën vrij te maken en de bloemen te infuseren.
 9. Na 4-6 weken, filter je de olie met behulp van een fijnmazige zeef of kaasdoek om de bloemenresten te verwijderen.
 10. Giet de gezeefde olie in glazen flesjes of potjes en sluit ze goed af.
 11. Label de flesjes of potjes met de inhoud en de datum van de olie.

De Voordelen en Toepassingen van Lavendelolie

Lavendelolie heeft verschillende voordelen en toepassingen vanwege zijn kalmerende en helende eigenschappen. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van lavendelolie:

 1. Ontspanning en slaap: Lavendelolie kan helpen bij het verminderen van stress en angst, waardoor ontspanning en een goede nachtrust bevorderd worden. Je kunt de olie verdampen, toevoegen aan een diffuser, of een paar druppels op je kussen aanbrengen.
 2. Huidverzorging: Lavendelolie heeft ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen, die kunnen helpen bij de behandeling van acne, huidirritaties en wondjes. Je kunt een paar druppels lavendelolie mengen met een draagolie en dit aanbrengen op de huid.
 3. Natuurlijk insectenwerend middel: Lavendelolie heeft een sterke geur die insecten zoals muggen op afstand kan houden. Je kunt de olie verdunnen met water en deze gebruiken als een natuurlijke spray of een paar druppels aanbrengen op je kleding of beddengoed.
 4. Aromatherapie: Lavendelolie kan worden gebruikt in aromatherapie om stress te verminderen, de stemming te verbeteren en de mentale helderheid te bevorderen. Je kunt de olie verdampen in een diffuser, inhaleren of toevoegen aan een warm bad.

Tips voor het Bewaren en Gebruiken van Lavendelolie

Om de maximale kwaliteit en houdbaarheid van je zelfgemaakte lavendelolie te behouden, is het belangrijk om de volgende tips te volgen:

 • Bewaar de lavendelolie op een koele, donkere plaats, zoals een kast of een lade, uit de buurt van direct zonlicht.
 • Zorg ervoor dat de flesjes of potjes goed zijn afgesloten om oxidatie te voorkomen.
 • Gebruik schone handen of een pipet om de olie uit de flesjes of potjes te halen om besmetting te voorkomen.
 • Houd de olie buiten het bereik van kinderen en huisdieren.
 • Controleer regelmatig de geur en de uiterlijke kenmerken van de olie. Als de geur ranzig ruikt of als er verkleuring of schimmelvorming optreedt, gooi de olie dan weg.

Veelvoorkomende Fouten bij het Maken van Lavendelolie

Hoewel het maken van lavendelolie een relatief eenvoudig proces is, kunnen er toch enkele fouten optreden. Hier zijn een paar veelvoorkomende fouten en hoe je ze kunt vermijden:

 • Het gebruik van verwelkte of beschadigde lavendelbloemen: Zorg ervoor dat je verse lavendelbloemen gebruikt die op hun hoogtepunt zijn. Verwelkte bloemen hebben mogelijk niet het gewenste aroma of therapeutische eigenschappen.
 • Niet lang genoeg laten trekken: Het trekken van lavendelolie duurt minimaal 4-6 weken om de maximale geur en kracht te verkrijgen. Geduld is essentieel bij dit proces.
 • Overschrijding van de hoeveelheid draagolie: Het is belangrijk om de lavendelbloemen volledig te bedekken met draagolie, maar gebruik niet te veel olie, anders kan de geur te zwak zijn.
 • Niet filteren van de olie: Vergeet niet om de olie te filteren nadat het heeft getrokken om de bloemenresten te verwijderen. Dit zorgt voor een zuivere en heldere olie.

Veiligheidsmaatregelen bij het Werken met Lavendelolie

Hoewel lavendelolie over het algemeen als veilig wordt beschouwd, is het belangrijk om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen tijdens het gebruik ervan:

 • Test de olie altijd op een klein stukje huid voordat je deze op grotere delen van het lichaam aanbrengt, vooral als je gevoelig bent voor allergieën.
 • Vermijd contact met de ogen en slijmvliezen. Mocht de olie per ongeluk in de ogen terechtkomen, spoel ze dan onmiddellijk uit met schoon water.
 • Houd de olie buiten het bereik van kinderen en huisdieren, aangezien sommige essentiële oliën giftig kunnen zijn bij inname.
 • Als je zwanger bent, borstvoeding geeft of bepaalde gezondheidsproblemen hebt, raadpleeg dan een arts voordat je lavendelolie gebruikt.

Andere Manieren om Lavendel te Gebruiken

Naast het maken van lavendelolie zijn er nog andere manieren waarop je lavendel kunt gebruiken:

 • Pure Lavendelolie Maken: Naast het maken van lavendelolie met een draagolie, kun je ook pure lavendelolie maken. Hiervoor heb je een distilleerapparaat nodig om de etherische olie uit de lavendelbloemen te extraheren.
 • Zelf Lavendelspray Maken: Je kunt ook zelf een verfrissende lavendelspray maken. Meng gewoon wat lavendelolie met water in een spuitfles en gebruik het als een natuurlijke luchtverfrisser of linnenspray.
 • Lavendelolie Maken met Alcohol: In plaats van een draagolie te gebruiken, kun je ook lavendelolie maken met alcohol, zoals wodka. Dit kan snel en gemakkelijk worden gedaan door de lavendelbloemen in alcohol te laten trekken.
 • Lavendel Essence Maken: Lavendel essence is een sterk geconcentreerde vorm van lavendelolie. Je kunt essences maken met behulp van een destillatieproces, waarin de vluchtige oliën worden geëxtraheerd.
 • Lavendel Zalf Maken: Lavendelzalf is een geweldige manier om de voordelen van lavendelolie op de huid te ervaren. Je kunt zelf een lavendelzalf maken door lavendelolie te mengen met bijenwas en een draag

Categories: Samenvatting 25 Zelf Lavendelolie Maken

Lavendel olie maken voor lavendelzalf
Lavendel olie maken voor lavendelzalf

Ris de paarse bloemetjes van het takje en stop ze in een schoon glazen potje. Wrijf de bloemetjes even tussen je vingers samen, zodat er nog meer geur vrijkomt. Of kneus ze met een vijzel of steen. Giet olie in het potje totdat alle lavendelbloemetjes onder staan.De olie wordt in bijna alle gevallen gemaakt door middel van stoom- of hydrodistillatie. Hierbij wordt hete stoom of waterdamp door geurende plantendelen geleid, of deze plantendelen worden gekookt, waarbij damp ontwijkt. De etherische olie gaat met de stoom of waterdamp mee en bij het afkoelen komt het weer vrij.Van oudsher is bekend dat de lavendel plant een ontspannende en rustgevende invloed heeft. Wanneer het reukorgaan de geur van lavendelolie waarneemt komt u tot rust. Lavendel werkt kalmerend, verzachtend en helpt bij depressiviteit. Ook kan lavendelolie ervoor zorgen dat emoties in evenwicht komen.

Hoe Maak Je Zelf Etherische Olie?

Etherische olie kan op verschillende manieren zelf worden gemaakt, maar de meest voorkomende methode is stoom- of hydrodistillatie. Bij deze methode wordt hete stoom of waterdamp door de geurende delen van de plant geleid. Het kan ook gebeuren dat deze plantendelen worden gekookt, wat resulteert in de vrijlating van damp. De etherische olie mengt zich met de stoom of waterdamp en wanneer het afkoelt, komt de olie weer vrij. Deze methode zorgt ervoor dat de geurende bestanddelen van de plant worden geconcentreerd in de etherische olie, die vervolgens kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden.

Wat Kan Je Met Lavendel Olie?

Lavendel olie heeft van oudsher bekendheid verworven vanwege zijn ontspannende en rustgevende eigenschappen. Het inhaleren van de geur van lavendelolie heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel en helpt bij het verminderen van stress en angst. Bovendien kan lavendelolie ook een verzachtende werking hebben, bijvoorbeeld bij huidirritaties of kleine wondjes. Daarnaast wordt gezegd dat lavendelolie kan helpen bij het in balans brengen van emoties en het verminderen van depressieve gevoelens. Kortom, lavendelolie biedt verschillende mogelijkheden voor ontspanning, verzachting en het bevorderen van emotioneel welzijn.

Hoeveel Lavendel Nodig Voor Etherische Olie?

Hoeveel lavendel is er nodig om etherische olie te maken? Voor echte lavendel is de opbrengst aan essentiële olie meestal ongeveer 1%. Dit betekent dat er gemiddeld 100 kilo plantenmateriaal nodig is om 1 liter lavendelolie te produceren! Lavendelgeur heeft een kalmerend en verzachtend effect.

Wat Doe Je Met Afgeknipte Lavendel?

Wat te doen met afgeknipte lavendel?

Direct na de bloei snoei je voor de tweede keer. In deze fase (augustus tot oktober) kunnen de uitgebloeide bloemen worden afgeknipt. Deze bloemen kunnen bijvoorbeeld worden gedroogd en in zakjes worden gestopt om de geur langer te behouden. Zorg er nu vooral voor dat je niet te diep snoeit, zodat de plant zich kan beschermen tegen vorst.

Delen 47 zelf lavendelolie maken

Maak Je Eigen Lavendelolie In Een Paar (Echt!) Simpele Stappen – Dat Maak Je Lekker Zelf!
Maak Je Eigen Lavendelolie In Een Paar (Echt!) Simpele Stappen – Dat Maak Je Lekker Zelf!
Zelf Lavendelolie Maken In Vijf Simpele Stappen: Zo Doe Je Dat — Sevencouches
Zelf Lavendelolie Maken In Vijf Simpele Stappen: Zo Doe Je Dat — Sevencouches
Lavendelolie Zelf Maken | Lavendelolie, Lavendel, Olie
Lavendelolie Zelf Maken | Lavendelolie, Lavendel, Olie
Lavendel Olie Maken Voor Lavendelzalf - Youtube
Lavendel Olie Maken Voor Lavendelzalf – Youtube
Zelf Lavendelolie Maken In Vijf Simpele Stappen: Zo Doe Je Dat — Sevencouches
Zelf Lavendelolie Maken In Vijf Simpele Stappen: Zo Doe Je Dat — Sevencouches
Luchtverfrisser Van Lavendelolie Maken - De Meisjes Van De Moestuin
Luchtverfrisser Van Lavendelolie Maken – De Meisjes Van De Moestuin
Zelf Lavendelolie Maken Op Twee Manieren. ❤ Www.Evendelen.Be
Zelf Lavendelolie Maken Op Twee Manieren. ❤ Www.Evendelen.Be
Zelf Lavendelolie Maken In Vijf Simpele Stappen: Zo Doe Je Dat — Sevencouches
Zelf Lavendelolie Maken In Vijf Simpele Stappen: Zo Doe Je Dat — Sevencouches

See more here: botanicavietnam.com

Learn more about the topic zelf lavendelolie maken.

See more: https://botanicavietnam.com/category/dagelijks-leven/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *